vrijdag 15 januari 2010

Het zwarte gat

Als test professionals zeggen wij altijd: zorg ervoor dat je als organisatie een goede OTAP straat ter beschikking hebt, want je wilt natuurlijk elkaar niet in de weg zitten. De ontwikkelingen op een aparte machine, daarna naar de test omgeving om de systeem- en integratie testen uit te voeren, vervolgens de acceptatie omgeving voor de acceptatie testen en uiteindelijk natuurlijk naar productie. En, zeggen we er dan bij, zorg er wel voor dat acceptatie een productie-like machine is... En juist dat laatste gaat heeeeeel vaak mis.

Het volgende voorbeeld (praktijk situatie van vorige week) is denk ik heel herkenbaar. Alle testen van ons project waren afgerond. Functioneel was de software 'afgetikt'. Alle issues waren verholpen of doorgeschoven naar de volgende releases. Geen showstoppers en een functionele GO tijdens het go/nogo overleg. Let wel: getest op de Acceptatie omgeving! Een dag voor de livegang is er op de nieuwe productie omgeving nog snel even een testje uitgevoerd en geprobeerd om een video te uploaden (belangrijkste functionaliteit van het systeem...). En het laat zich al raden: het werkte niet. Na een speurtocht kwam de afdeling techniek er achter dat het video platform op de productie omgeving een versie hoger is dan op de acceptatie omgeving. Het systeem (de website) is dus gebouwd op basis van een verkeerde versie van het video platform.

Gelukkig was het een kleine fix en was het probleem snel verholpen, maar we hebben de release wel een week uit moeten stellen. Dit, in combinatie met de extra uren van ontwikkeling, test, techniek, etc maakte het wel tot een kostbare misser.

Wat kan je nu doen om dit te voorkomen? Had het testteam de versie nummers moeten controleren? Had de afdeling techniek de zekerheid moeten geven dat de acceptatie omgeving echt productie-like was? Zelfs als we dit vooraf achterhaald hadden, dan was er misschien wel weer wat anders dat verschillend was. Een configuratie hier, een driver daar.

Maar ik heb sinds begin van deze week het licht gezien! :-) Een tool om de verschillen tussen omgevingen in kaart te brengen. Het vergelijken van drives, configuraties, settings, versies, etc van webservices, databases, applicaties, besturingssysteem enzovoort. En dat kan al in een vroeg stadium! Alle gegevens van een bepaalde omgeving worden ingelezen en kunnen in een later stadium vergeleken worden met een andere omgeving. De tool geeft hierna aan wat de verschillen zijn, of deze verschillen critical zijn en in welke hoek deze verschillen zitten (performance, functioneel, gebruikersvriendelijkheid, etc).

Voordat de software op de acceptatieomgeving wordt geinstalleerd kan er een check worden gedaan of deze omgeving productie-like is. Zo niet, dan kunnen we dus niet naar acceptatie. Ineens heb je een stok achter de deur.

Ik was erg onder de indruk van de mogelijkheden. Eindelijk een tool om het zwarte gat tussen twee omgevingen inzichtelijk te maken...

EVOLVEN


Geen opmerkingen:

Een reactie posten