maandag 4 januari 2010

Toch geen experts meer?

De afgelopen 10 (misschien wel 11...) jaar hebben 'wij' testers gestreden om erkenning. Het testen werd niet als vak gezien. Het werd er maar een beetje bij gedaan. Er was geen tijd/geld voor het testen. In 1997 is de vereniging TestNet opgericht en dit heeft er zeker toe bijgedragen dat testen meer op de kaart werd gezet. Je kon je als software tester nu verbinden aan een vereniging met allemaal 'lotgenoten'. Je kreeg de bevestiging dat collega testers met dezelfde problemen kampten.

Sinds die tijd is het testvak echt op de kaart gezet. We kregen een bijbel in onze tas mee (het TMap boek) en konden op pad om de klant te overtuigen van onze filosofie. En ik moet zeggen: er is echt iets veranderd! Steeds meer wordt testen als een vak gezien, geen noodzakelijk kwaad meer. Niet meer een fase na ontwikkeling, maar een proces welke start bij de project initiatie. Volwassen... Dat is misschien wel het goede woord. Het testvak is volwassen geworden.

Maar wat schept mijn verbazing: er komen nu ineens twijfels... Moeten we testen wel als vak bestempelen? Moeten we onszelf wel als experts in de markt zetten en op deze manier ons enigszins boven het project verheffen? In de laatste TNN (TestNet Nieuws) lees ik de column van Rik Marselis. En ik citeer: "Wordt het niet eens tijd dat we testen gaan zien als een gewoon onderdeel van het totale systeemontwikkelproces, in plaats van als een vak apart?".

Uh... ja, dat is wel een interessante uitspraak. Natuurlijk moeten we dat. En dat is volgens mij ook altijd de bedoeling geweest. Maar Rik heeft wel een punt: zijn we niet iets te ver doorgeslagen met het ophemelen van het testvak? Maken we het testen niet te speciaal? Het heeft natuurlijk geholpen om het testen op de kaart te zetten, maar we moeten inderdaad niet doorslaan naar de verkeerde kant. We moeten onszelf niet belangrijker maken dan we in werkelijkheid zijn. Zonder testers geen kwalitatief goed product, maar zonder ontwikkelaars en functioneel ontwerpers helemaal geen product...

Samen staan we sterk en binnen het project moeten we dus inderdaad een onderdeel vormen van het totale systeemontwikkelproces.

Maar stiekem blijf ik toch wel proberen om de aandacht op ons testvak niet te verliezen... :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten